2021. már 30.

Így bukott meg Szlovákia miniszterelnöke

írta: Szabó M. András
Így bukott meg Szlovákia miniszterelnöke

Északi szomszédunknál a jobboldali kormánykoalíció már hetek óta válságos állapotban van. A pártok kommunikációját sokáig a médián keresztüli üzengetés és az egymásnak adott ultimátumok határozták meg. Hat miniszter és a miniszterelnök lemondását követően körvonalazódik a megállapodás, de még így is rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt az kormány jövője kapcsán.

A tavalyi választásokat nagy fölénnyel nyerte meg a korrupcióellenes, populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL'aNO). Az új miniszterelnök a párt alapítója, Igor Matovič lett. Rajtuk kívül a jobboldali koalíciónak három kisebb tagja van. Közülük a legnagyobb a szociálkonzervatív, populista Család Vagyunk (Sme Rodina). Őket leginkább a hagyományos családmodell támogatása, az euroszkepticizmus és a tömeges migráció kritikája határozza meg. A vezetőjük Boris Kollár a parlament elnöke. A választások után szintén a koalíció tagja lett a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS). A magas adók és a lockdown ellen felszólaló párt elnöke, Richard Sulík a gazdasági miniszteri posztot töltötte be az elmúlt egy évben. A koalíció negyedik és egyben legkisebb tagja az Emberekért (Za l'udí). A mérsékelt jobboldali, liberális párt vezetője a korábban az OL'aNO-t is megjárt Veronika Remišová. Az abszolút többséghez Matovičnak elég lett volna a három kisebb pártból kettőt bevennie a koalícióba, azonban a szélesebb együttműködés az alkotmányozó többséget (60%) is biztosította a kormánynak.

matovic.jpg

A 2020-as választásokon Igor Matovič könnyen le tudta győzni a korrupciós vádakkal terhelt szociáldemokratákat.

Az elmúlt egy évben a négypárti koalíció viszonylag gördülékenyen tudott funkcionálni. Az első komolyabb töréseket a koronavírus-járvány és az arra válaszként adott nagyon szigorú lockdown okozta. A libertariánus SaS nem értett egyet a kijárási tilalommal, a tömeges teszteléssel és a boltok bezárásával sem, de a járvány súlyossága miatt beadták a derekukat és elfogadták az intézkedéseket. Amikor azonban a járvány kezelése annyira kicsúszott a kormány kezéből, hogy még Marek Krajčí egészségügyi miniszter is elismerte a kudarcot, akkor már náluk is betelt a pohár. Sulík azonnal lemondásra szólította fel Krajčít, aki egyébként Matovič egyik közeli szövetségesének számít. A helyzetet csak tetézte, hogy a miniszterelnök a koalíciós partnerek nemtetszését figyelmen kívül hagyva rendelt az országnak az orosz Szputnyik V vakcinából. Ez a lépés mind a SaS, mind a Za l'udí szerint komoly geopolitikai veszélynek tette ki Szlovákiát.

Matovič sokáig annak ellenére sem akarta elengedni a miniszterét, hogy mind a SaS, mind a Za l'udi belengette a koalícióból való kilépésüket. Végül azonban egyezségre jutottak a pártok, aminek eredményeként megegyeztek az egészségügyi miniszter lemondásában. Egy pillanatra mindenki azt hihette, hogy megmenekült a kormány, azonban a miniszterelnök újra megkavarta a történéseket. A lemondást bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Krajčí még néhány hétig maradna, míg elkezdődnek az első oltások az orosz vakcinával. Ugyanakkor kemény kritikát fogalmazott meg koalíciós partnerei felé, miszerint Karjčí lemondatása csupán egy rituális áldozat volt a két kisebb pártnak, amivel a szlovákok egészségét is veszélybe sodorták. Sulík még aznap bejelentette, hogy a koalíciós tárgyalásokat nem tekinti befejezettnek és pár nappal később ultimátumot is adott a miniszterelnöknek. E szerint Matovičnak le kell mondania, különben a SaS elhagyja a kormányt. Cserébe Sulík saját maga is felajánlotta lemondását a gazdasági miniszteri pozícióról.

krajci_resign.jpg

A Marek Krajčí lemondását bejelentő sajtótájékoztatón a miniszterelnök nem úgy viselkedett, mint ahogy azt a koalíciós partnerei elvárták tőle.

Mivel a megszabott határidőig a miniszterelnök nem távozott a kormány éléről,  a SaS mindhárom minisztere (gazdasági, oktatási és külügyminiszter) elhagyta a kormányt. Közben Matovič is bejelentette a saját ultimátumát, miszerint akkor mond le, ha a két kisebb kormánypárt is meghozza a saját áldozatait. Matovič listáján Sulík távozása mellett még szerepelt a parlament egészségügyi bizottságának SaS-os elnökének, a parlament Za 'ludi-s alelnökének és a szintén Za 'ludi-s igazságügyminiszternek a lemondása is (ezek közül csak a két miniszter távozott a kormányból). Ötödik feltételként még azt is megszabta, hogy az új kormányban a SaS-nak jelenlegi három tárcájából egyet át kell adnia az O'LaNO-nak. Az egyre inkább Sulík és Matovič harcává egyszerűsödő kormányválságban a másik két párt is megtette saját ultimátumait. A Za 'ludi néhány napot, míg a Sme Rodina néhány hetet adott az ellentétek feloldására, különben mindketten távoznak a koalícióból.

Vasárnap aztán fordulóponthoz értek az események. Igor Matovič lemondott miniszterelnöki pozíciójáról, azonban a kormányból nem kíván távozni. Matovič a pénzügyi tárcát szeretné magának, míg az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger a kormányfői székbe ülhet be. Ezt a lépést mind a három koalíciós partner nagyra értékelte és mindannyian jelezték, hogy készek az új kormány megalakításában részt venni. Mivel azonban Matovič maradna a kormányban, így mindegyik lemondott miniszter szeretné visszakapni a korábbi helyét (kivéve természetesen Marek Krajčí volt egészségügyi minisztert). A koalíciós tárgyalások biztosan nem lesznek egyszerűek, főleg ha Matovič ragaszkodik az feltételeinek betartásához.

sulik.jpeg

Igor Matovič és Richard Sulík az új kormányban sem fogják megkedvelni egymást.

Ha sikerül is új kormányt alakítani, hosszú távon egyáltalán nem biztos a négypárti koalíció jövője. Matovič és Sulík továbbra is neheztelni fognak egymásra. Ezt még inkább súlyosbíthatja, hogy gazdasági- illetve pénzügyminiszterként nagyon szorosan együtt kell majd dolgozniuk. A koalíció bizonytalan jövőjét támasztja alá az is, hogy a kormányválság alatt Matovič többször is beszélt egy hárompárti szövetségről a SaS kihagyásával. Hosszú távon akár még mind a két liberális párt nélkülözésére is lehetősége lenne Matovičnak. A szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt néhány szakadár képviselőjének támogatásával még éppen meglehetne a szűk többsége egy az O'LaNO és a Sme Rodina által alkotott, erősen jobboldali kormánynak. Egy dolog azonban összetartja a négy pártot, mindannyian félnek a szociáldemokraták visszatérésétől. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint egy előrehozott választás esetén az előző miniszterelnök, Peter Pellegrini által vezetett Hang-Szociáldemokrácia (Hlas-SD) tudná a legnagyobb frakciót alakítani a parlamentben. A Sulík és Matovič közötti ellentét lehet bármilyen nagy, de az előző politikai garnitúra hatalomra kerülését mind a ketten el akarják kerülni. Ha valami, akkor ez egyben tarthatja a rogyadozó koalíciót.

Szólj hozzá

politika szlovákia választások populizmus matovic koronavírus