2021. feb 11.

Az Öt Csillag bukása

írta: Szabó M. András
Az Öt Csillag bukása

Avagy a vaffanculo és a banchiere násza

Az olasz politika igencsak fordulatos napokat tudhat a háta mögött. Bár az utóbbi egy évtizedben hat miniszterelnököt is elfogyasztó ország sosem az unalmas közéletéről volt ismert, most mégis meglepő gyorsasággal változtak az események Rómában. A damaszkuszi fordulatokat az új kormányalakítási tárgyalások idézték elő. Euroszkeptikusok váltak föderalistává és elitellenes mozgalmak fogtak össze technokrata bankárokkal egy nacionalista, szocialista, konzervatív, liberális és újbalos szövetség égisze alatt. Bár ennek a konglomerációnak a létrejöttéhez minden oldalról szükség volt kompromisszumokra, mégis a majdnem tökéletes 180 fokos fordulatot az Öt Csillag Mozgalom (M5S) mutatta be. Persze az olasz politikát jobban ismerőkben felmerülhet, hogy akkor mi van Matteo Salvini Lega-jával. Náluk azonban sokkal inkább egy pár éves nacionalizmus-anomáliáról van szó és éppen a kormányba való belépésükkel térnek vissza gyökereikhez. Az Öt Csillag ezzel szemben szinte mindent felad, amit a kezdetek kezdetén még képviselt.

A mozgalom az első lépéseit 2007-ben az úgynevezett Vaffanculo napon tette meg (a vaffanculo leginkább az angol fuck off-nak feleltethető meg, utalva az akkori politikai elittel kapcsolatos érzelmeikre). A később V-Day-ként elhíresült eseményt a párt egyik alapítója, a korábbi humorista Beppe Grillo szervezte. A célja egy polgári kezdeményezéshez való aláírásgyűjtés volt. 2009-ben párt is alakult a mozgalomból, Beppe Grillo és Gianroberto Casaleggio vezetésével. Mondhatnánk, hogy a többi már történelem. A 2013-as választásokon a hatalmat korábban váltogató jobb- és baloldali blokkok magasságába tudtak felemelkedni harmadik utas politikájukkal. A képviselőházba a második, míg a szenátusba a harmadik legnagyobb pártként jutottak be. Az olasz választási rendszer úgy van kialakítva, hogy a hasonló ideológiát képviselő pártok egymással szövetségben indulnak. Mivel azonban az M5S korábban mind a jobb-, mind a baloldali tömböt elutasította, így eddig mindig egyedül indult. A végső győzelmet 2018-ban sikerült megkaparintani, amikor megnyerték a választásokat és így kormányalakítási lehetőséghez is jutottak. A gyors felfutásuk azonban felveti a kérdést, hogy mi az az ideológia, amire az olasz átlagember ennyire vevő volt.beppe-grillo.jpg

Az Öt Csillag Mozgalom egyik alapítója, Beppe Grillo

Az Öt Csillagot általában baloldalinak sorolják be, de sokkal inkább a big tent politika jellemző rájuk. Ez azt jelenti, hogy a tagjaik nézetei széles skálán mozognak, a programjuk pedig mindkét oldalt hivatott megszólítani. A mozgalom alapját a populizmus adja, ami a nép nevében akarja megdönteni a szalonokban alkudozó elitek és a maffia által támogatott karrierpolitikusok több évtizedes hatalmát. Utóbbi Olaszországban nagyobb probléma, mint bárhol máshol Európában. A populizmusukkal természetesen együtt járt az euroszkepticizmus is, 2014 és 2019 között az Európai Parlamentben az angol UKIP és a német AfD fémjelezte Szabadság és Közvetlen Demokrácia (Europe of Freedom and Direct Democracy) frakciójában ültek a politikusaik. Szintén sokat kampányoltak az e-demokrácia bevezetéséért. Ezt a saját pártjukon belül meg is valósították a Rousseau nevű applikációval (a névválasztás nem véletlen, a francia filozófus nagy álma volt a nép közvetlen uralma az állam fölött). Ezen keresztül a támogatóik a párt fontosabb döntéseit hozhatták meg interneten keresztüli szavazás formájában. A populizmuson túl azonban a környezetvédelem irányába is elkötelezett a párt. Kritizálják a globalizmust, a nagy látványberuházásokat és a gazdasági növekedést, ami szennyezi a környezetet és leszakítja a társadalom szegényebb részeit. Ezek tetszettek meg évekkel ezelőtt az olasz kisembernek. Azt ígérték, hogy visszaadják a hatalmat a nép kezébe és elűzik a korrupt politikai eliteket. Azonban a V-Day óta már sok víz lefolyt a Tiberisen.

 A 2018-as győzelem után sokakat meglepett, hogy az M5S a jobboldali Lega-val lépett koalícióra, lévén hogy a politikai spektrum két széle fogott így össze. Harmonikusnak nem is volt mondható az együttműködés, hiszen az első Conte kormány (a közös miniszterelnök a független, jogászprofesszor Giuseppe Conte lett) kicsivel több, mint egy év után fel is bomlott. A Matteo Salvini féle Lega-val való összefogás mégis logikus volt, hiszen így egy tisztán populista kormánytöbbséget tudtak létrehozni. Nem mellesleg a párt szavazóinak többsége is támogatta ezt a formációt. A 2019-es kormányválság után az általuk korábban elutasított baloldali blokkal kellett szövetséget kötniük. Azonban nem az olasz politikáról beszélnénk, ha újabb egy év eltelte után, idén januárban ne bukott volna meg újra a kormány. A levegő azonban most nem csak az M5S körül fogyott el, Conte is lemondásra kényszerült. Így érkezünk el a jelenhez, amikor Sergio Mattarella államfő egy nemzeti egységkormány alakítására kérte fel az Európai Központi Bank korábbi elnökét, Mario Draghit. A technokrata bankárnak a tárgyalások kezdetén a politikai paletta szinte teljes támogatását sikerült elnyernie, így az M5S-ét is.20170925pht84622_original.jpg

Az új miniszterelnök Mario Draghi talán újra elhozza Európát Olaszországba

Ez azt jelenti, hogy a közvetlen demokráciával kampányoló pártnak ez már a második kormányalakítása lehet, amit nem egy általános választás, hanem a római paloták ajtói mögött zajló egyezkedések előznek meg. Egy közvéleménykutatás szerint, a 2018-as győzelem után a párt szavazóinak egy százaléka támogatta volna egy technokrata kormány megalakulását. Igaz, hogy az M5S most is ez ellen szólalt föl, ők ugyanis politikai kormányzást akarnak, de a miniszterelnök és a miniszterek egy része már így is egészen biztosan pártnélküli szakértő lesz majd. Azonban nem is kell ennyire visszamenni az időben, hogy ellentmondást találjunk az M5S döntéseiben. Néhány héttel ezelőtt a párt jelenlegi elnöke, Vito Crimi még teljesen kizártnak tartotta, hogy támogassa Mario Draghit miniszterelnöknek. Bár meg kell jegyezni, hogy Criminek eddig sem volt túl nagy beleszólása a pártja ügyeibe, a legnagyobb befolyással még mindig az alapító Beppe Grillo rendelkezik. Szintén érdekes lesz megfigyelni, hogy hogyan tudnak majd együttműködni a kereszténydemokrata UdC-vel, akiket még januárban a maffiával való szoros kapcsolatuk miatt utasítottak el.

És hogy milyen is lehet az új kabinet politikája? Európai, technokrata és mérsékelt centrista. Egyszóval nagyjából minden, ami ellen egykor létrejött az M5S. A politikai céljuk megvalósítása helyett, ami a jobb- és baloldali elitpártok felszámolása lett volna, most egyesítve juttathatják őket hatalomra. Persze meg is indokolták azzal, hogy ők sem akarnak kimaradni. Azonban a választóik egy jelentős részének ez nem tetszik, ami a pártpreferenciákon is megmutatkozik. A három év kormányzás alatt az M5S a szavazóinak több mint a felét elveszítve, 32%-ról 15-re zuhant. Eközben pontosan ellentétes tendenciát mutat, a neofasiszta, populista Itália Testvérei (FdI), ami nagyon sok rendszerellenes M5S szavazót tudott megszólítani. A nagyobb pártok közül jelenleg az FdI az egyetlen, aki nem támogatja a Draghi-kormányt és aki a népszuverenitást hangoztatva új választásokat követel. A Giorgia Meloni vezette párt még nagyon sok fejfájást okozhat a jövőben Grilloéknak, főleg úgy, hogy mindkét párt fő bázisa a szegényebb közép- és dél-olaszországi tartományokban van.giorgia-meloni-matteo-salvini-1572341142116-1200x1200.jpg

A jobboldal nagy párosa, Giorgia Meloni (FdI) és Matteo Salvini (Lega) sem marad egyben. Előbbi marad ellenzékben, míg az utóbbi belép a kormányba.

A kormányalakítási tárgyalások után az M5S prominens tagjai bejelentették, hogy (valószínűleg Guiseppe Conte vezetésével) zöld párttá alakulnak. A környezetvédelmet eddig is fontosnak tartották, azonban így a populizmusukat, euroszkepticizmusukat és az elitellenességüket talán örökre fel kell adniuk. Persze az olasz politikát követők tudhatják, hogy ott aztán tényleg soha ne mondd, hogy soha. Mindenesetre a közös kormányzás biztosan nem lesz egyszerű és talán nem is olyan sok idő múlva újra felfordul minden Rómában. Addig is a nemzeti egységkormány legfontosabb feladata a koronavírus elleni oltások lebonyolítása lesz. Még egy kis plusz a végére, az Öt Csillag Mozgalom régen egyébként vakcinaellenes is volt.

Arrivederci Movimento 5 Stelle

Szólj hozzá